Historia

Kahdenkymmenen pelaajan seura kasvoi
yli 500 jäsenen suurseuraksi

Golfpallo pyöri Mikkelissä jo 1950-luvulla, mutta lentoon se singahti vasta 1960-luvulla. Kaksi pelistä innostunutta johtaja Reino Laitinen ja konttoripäällikkö Elias Saastamoinen tapasivat sattumalta vanhan ampumaradan aukiolla. Syntyi idea golfseuran perustamisesta ja kentän rakentamisesta Mikkeliin. Mikkelin Golf r.y. perustettiin 7. kesäkuuta 1967. Puheenjohtajaksi valittiin Elias Saastamoinen, sihteeri-rahastonhoitajaksi Reino Laitinen ja muiksi johtokunnan jäseniksi rouva Else Kivikanto, hammaslääkäri Hannu Pelkonen, toimittaja Esko Partanen, liikkeenharjoittaja Erkki Inoranta ja metsänhoitaja Ilmari Keranto.

Kappale Mikkelin liikuntahistoriaa on julkaistu kirjana seuran 50-vuotisjuhlilla 2017. ”Perheiden klubista vahvaksi kilpaseuraksi – Mikkelin Golf 1967-2017” –teoksen on kirjoittanut seuran tiedottaja, yhteiskuntatieteiden maisteri Aarre Kunnas. Kirjahanke on ollut vireillä neljä vuotta ja historiikkitoimikuntaan ovat kuuluneet puheenjohtaja Tapio Ranta sekä jäsenet Erkki Inoranta, Kalevi Maisonen, Seppo Liimatta, Raili Jyräs, Saimi Piispa ja Seija Sihvola.

Golfaajia oli 1967 Mikkelissä 20 ja Suomessa vain 1100

Golf oli pieni laji vuonna 1967. Mikkelissä pelaajia oli parikymmentä ja koko Suomessakin vain 1 132. Mikkelin Golf on kasvanut 50 vuodessa parinkymmenen joukosta 540 golfaajan suurseuraksi. Suomen Golfliiton jäsenseuroissa on pelaajia nyt 143 000. Laji on maamme suurimpia.

Elias Saastamoisen puheenjohtajakaudella 1967-1970 päästiin pelaamisen makuun. -Lentokentän laidalla oli kuusi lyhyttä reikää ja pisinkin vain 240-metrinen. Kun ne kierrettiin kolmasti saatiin kasaan 18 reikää eli täysi kierros, Erkki Inoranta muistelee. Viheriöt muistuttivat kuun maisemaa.

Yhdeksänreikäinen kenttä valmistui 1976

Yrjö Valkosen puheenjohtajakaudella 1971-1979 kenttä muotoutui monien vaiheiden jälkeen. Erkki Inoranta vaikutti ratkaisevasti siihen, että Mikkelin kaupunki vuokrasi Mikkelin Golfille riittävän suuren alueen eli 20 hehtaaria pelikentäksi. Kaupungin puistotoimen rakentama yhdeksänreikäinen kenttä valmistui syyskuussa 1976. Avauslyönnin napautti apulaiskaupunginjohtaja Eero Tiensuu. Kaupunki on tukenut seuraa monin tavoin myös koneavun, materiaalin, avustusten ja kentänhoidon muodossa. Seuran kilpailutoiminta lähti kasvuun 1974,

Puitteet kohenivat Unto Suutarin puheenjohtajakaudella 1980-1990. Klubitalon virkaa hoitaneen vanhan junanvaunun tilalle rakennettiin hirsinen klubitalo 1986 Lentokentänkadun varrelle. Lisäksi kenttä laajeni Naistinkijoen länsipuolelle. Jäsenmäärä kasvoi runsaasta sadasta vajaaseen kolmeensataan. Kilpailujen määrä kohosi 1980-luvun lopulla 40:een.

Suomessa elettiin golfbuumia 1980-luvulla ja erityisesti osakeomisteiset kentät lisääntyivät. Mikkelin Golf on kuitenkin pysynyt yhdistyspohjaisena kenttänä.

Kilpailu kiristyy – Mikkelin Golf porskuttaa vauhdilla eteenpäin

Kilpailu golfaajista kiristyi Kalevi Maisosen puheenjohtajakaudella 1991-2002. Uusi seura Golf Porrassalmi teki Annilaan Mikkelin toisen golfkentän. Mikkelin Golf kuitenkin pärjäsi kisassa ja kehittyi. Klubitaloa laajennettiin, kastelujärjestelmä asennettiin ja harjoitusalue rakennettiin. Jäsenmäärä nousi vajaasta neljästäsadasta yli viidensadan. Valtakunnallisia kisojakin pelattiin Lentokentänpuistossa. –Vahvat golfperheet kuten Piispat, Pölhöt, Härköset, Sihvolat, Jyräkset ja Inorannat ovat ominaista Mikkelin Golfille, sanoo Kalevi Maisonen. –Näistä perheistä on ollut usein edustaja seuran hallituksessa.

Mikkelin Golfin organisaatio vahvistui Pasi Piispan puheenjohtajakaudella 2003-2009, kun seura palkkasi ensimmäisen päätoimisen kentänhoitajan. Vanhentunut ja ahdas klubitalo purettiin ja tilalle rakennettiin nykyajan vaatimukset täyttävä rakennus 2009.

Jukka Härkönen on toiminut seuran puheenjohtajana vuodesta 2010. Kahvilatoiminnan ansiosta seuran liikevaihto on noussut yli 200 000 euron vuodessa. Lyöntipaikkoja ja kastelujärjestelmä on uudistettu. Kalustossa on päästy omavaraisuuteen. Kaudeksi 2018 on palkattu toiminnanjohtaja seuraa kehittämään. -Parasta Mikkelin Golfissa ovat vahva kilpailukulttuuri, naiset ja seniorit. Seuran kasvatti Leena Makkonen kiertää Euroopan ammattilaiskentillä. Naistoimikunta on saanut naiset hyvin pelaamaan ja kilpailemaan. Myös seniorit ovat olleet aina aktiivisia, Jukka Härkönen kehuu.

Lentokentänpuiston kenttä on ahkerassa käytössä. Pelikierroksia kertyy vuosittain lähes 16 000. Seuran jäsenmäärä on kasvussa ja talous kunnossa.

-Golf ei ole eliitin kallis harrastus vaan koko kansan laji halvimmasta päästä, sanoo MG:n jäsen Matti Leinonen.